Paardenkracht in de praktijk

Vrijdag 14 februari vond de allereerste Paardenkracht in de praktijk workshop voor professionals plaats. Hoewel ik al dikwijls met het Paardenkracht spel gewerkt had, gebeurde er deze keer iets dat me totaal overrompelde.

Systemisch veld

Toen ik de deelnemers tussen de vloerankers zag bewegen, alsof ze naar een bepaald paard toegetrokken werden, drong er iets tot me door dat tot dan toe verborgen was gebleven: we werken hier met een systemisch veld! Door de paarden middels vloerankers neer te leggen creëren we eigenlijk een opstelling, waarin een eigen wijsheid en universele intelligentie werkzaam is.

Eén van de deelnemers benoemde mijn gedachten door uit te spreken ‘Mijn voeten doen het werk. De paarden kiezen mij in plaats van andersom’.

Dat had ik niet eerder bedacht, gezien of me gerealiseerd. In mijn hoofd waren de paarden een eendimensionale vertaling van de test waarmee ik al jaren werk en helpen de vloerankers mensen om ook zonder test hun top 3 psychologische behoeften te kiezen.

Ik begreep ineens dat de test vanuit een ander paradigma ontstaan is dan het Paardenkrachtspel en dat het dus eigenlijk volkomen logisch is dat ook de werking anders is. De test gaat over wat jij denkt nodig te hebben. In dit veld kan ineens zichtbaar worden wat er van je nodig is. In het grotere geheel.

De slag van wat wil IK van het leven naar wat wil het LEVEN van mij?
Een wisseling van perspectief.

Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen
is er één die jij te gaan hebt.
Die éne is voor jou. Die ene slechts.
En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.
De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.
De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.
Met onwil om de kuilen en de stenen,
met verzet omdat de zon een weg
die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.
Of met de wil om aan het einde van die weg
milder te zijn, en wijzer, dan aan het begin.
De weg koos jou, kies jij ook hem?

 

Hans Stolp naar Dag Hammarskjöld
Uit: Kijken met de ogen van je hart, Ten Have, 2004

Als jij het mooi en interessant vindt om te weten welke paarden jou op de weg die jou koos terzijde staan, dan ben je van harte welkom op een van de aankomende workshops.