Tweezaam

‘Ik draag je bij me tot ik je weer zie’

Herkennen. Erkennen. Helen.

Dat is – heel in het kort – de volgorde van de ‘reis’ die ik maak met mensen die een verlangen hebben. Een patroon willen doorbreken. Iets nieuws willen creëren.

We gaan eerst op zoek naar de wortel van het patroon dat veranderd wil worden. Waar ligt de oorsprong van het gevoel waar iemand van af wil? Waar is levensenergie geblokkeerd geraakt? Wat wil er bewust worden?

Heel regelmatig lijkt de wortel – tot grote verbazing van mensen – bij het begin te liggen, in hoe je bent geboren. Een hele vormende gebeurtenis. Hoe was jouw welkom in de wereld? Want dat herhaal je onbewust in elk nieuw contact.

Alleen al het gesprek hierover met je ouders of met familieleden, die zich jouw geboorte herinneren, brengt dikwijls veel in beweging. Er vallen ‘puzzelstukjes’ op hun plek. Anna Verwaal brengt waardevolle kennis in de wereld over de invloed van conceptie en geboorte op je ontwikkeling en is een aanrader als je meer wil weten over dit onderwerp.

De kennis en wijsheid van Anna heeft mij in mijn werk geïnspireerd om, vooral als mensen gevoelens van eenzaamheid of verdriet ervaren en dat niet goed kunnen thuis brengen, ook naar de periode voor de geboorte te kijken. Naar de zwangerschap van je moeder van jou en hoe deze is verlopen.

Gebeurtenissen in deze periode zijn ingrijpend, vaak zonder dat mensen zich dat beseffen of dit bewust weten. Als baby voel je alles wat je moeder voelt en het is belangrijk daarbij stil te staan, je geschiedenis te kennen en, waar nodig, woorden te geven aan onbewust verdriet. Erkennen. Zodat helen kan beginnen.

Wat veel mensen ook niet weten is dat 1 op 10 zwangerschappen begint als een tweeling of meerling. In vele gevallen blijft er maar één kindje in leven en sterven de andere vruchtjes in een vroeg stadium af. Dat gebeurt vaak ongemerkt voor de moeder, maar dit kan wel een grote impact hebben op het kindje dat overblijft. Het is een niet te verklaren leegte met een dikwijls onverklaarbaar verdriet en gevoelens van (verlatings)angst die zich vooral laten zien in liefdesrelaties.

Om dit gevoel (letterlijk) een plek te geven werken de prachtige, liefdevolle poppetjes van Verwonderland heel goed.

Woorden zijn soms ook nodig voor het integreren van dit woordeloze verdriet. 

Daarom schreef ik Ollie en Saar, een e-book dat je hier kunt downloaden. 

Tweeling poppetjes

In de hoop dat het troost en erkenning biedt aan al die mensen die – onbewust – die ene op 10 zijn die samen zijn begonnen aan hun reis, maar alleen zijn geboren en die als verlangen hebben om zich heler te voelen, rustiger en meer verbonden. 

Ben of ken jij iemand voor wie dit geldt, deel dit verhaal vooral.