Het komt goud

‘Het komt goud’ daar sluit ze haar laatste e-mail mee af.
Ik moet erom grinniken. Want goud dat is het absoluut geworden.

Weken zijn we ermee bezig geweest, Ingebritt en ik, om de paarden van het Paardenkrachtspel hun unieke kleuren te geven. Tientallen e-mails en talloze telefoongesprekken verder is het nu echt af. Het spel dat twee jaar geleden in zwart-wit ontstond, blijft op natuurlijke wijze evolueren en is inmiddels in prachtige kleuren beschikbaar.

evolutie van het paardenkracht spel

In een wereld die voor mijn gevoel steeds zwart-witter wordt en lijkt te bestaan uit steeds groter wordende tegenstellingen met enorme kloven ertussen, lieten de paarden weten dat ze kleur wilden krijgen.

Regenbogen kunnen kloven overstijgen.

Kinderen gaven ooit de aanzet tot de ontwikkeling van het spel (groep 7 van mijn oudste dochter waar ik over talenten vertelde). Het waren wederom kinderen (uit groep 5 deze keer) die de aanzet tot deze ontwikkeling gaven. ‘Mogen we ze alsjeblieft inkleuren juf? Dan vind ik ze nog liever’.


Kinderen die ons de weg wijzen naar de verbinding tussen verschillen. Ik vind het een mooi symbool.


Dat inkleuren bleek in de praktijk overigens nog niet zo simpel. Een paar paarden namen direct en als vanzelf hun kleur aan: Avontuur, Vrijheid, Vorm geven en Spanning. De paarden die vanuit hun oorsprong graag willen spelen en ontdekken.

Complexer bleek het om Loyaliteit, Zichtbaarheid en Leiden kleur te geven. De paarden die het vaak het zwaarste hebben in een wereld vol tegenstellingen. Want aan wie en wat blijf je trouw in een wereld vol meningen? Durf je nog je plek in te nemen en zichtbaar te zijn of duik je liever weg? En hoe ziet leiderschap eruit in deze tijd waarin we tussen een oude en een nieuwe wereld in lijken te leven?

Het komt uiteindelijk goud.

Dat leerden de paarden mij.

Ze hebben inmiddels allemaal hun unieke kleur gekregen. Daarvoor moesten we per paard alle krachten en valkuilen in ons hart sluiten en al onze oordelen opzij zetten om in essentie te kunnen zien wat elk paard de wereld te brengen heeft.

Een mooi proces en een leerschool voor het ‘echte leven’. Kunnen we in alle onrust en afleiding aan de oppervlakte het licht daaronder in ieder die we ontmoeten nog zien en begroeten?

Ik hoop dat de volledig hernieuwde vorm van het Paardenkrachtspel je daartoe uitnodigt en inspireert. Vanaf nu hier te downloaden met een volledig nieuwe ‘gebruiksaanwijzing’ en tips om er volop mee te kunnen spelen.

Veel plezier gewenst!