Op Oudejaarsdag precies een jaar geleden nam ik me voor om mijn focus te verleggen van ‘Wat wil IK van het leven?’ naar ‘Wat wil het leven van mij?’.

Focus verleggen

Elke ochtend prevelde ik onder de douche als een soort mantra: ‘Waarheen moet ik vandaag gaan, wat moet ik doen, wat moet ik tegen wie zeggen?’. In de loop van de dag probeerde ik dan zo goed mogelijk te luisteren.

Ik leerde mezelf kennen als iemand die graag zelf bepaalt waarheen ik ga, wat ik doe en wat ik zeg, wanneer en tegen wie. En tot mijn eigen schrik leerde ik mezelf ook kennen als iemand die eigenlijk helemaal niet zo goed kan luisteren. Ik werd weken letterlijk wakker met gebalde vuisten en moest maandenlang oefenen met overgave. Overgave aan dat wat het leven van mij wil, want dat was toch mijn wens?

Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. Omdat het leven in niets wilde wat IK zelf wilde.

IK wilde met mijn vers geschreven boek de wereld in, er met mensen over praten… Ik ben meer thuis en alleen geweest dan ooit in mijn leven.

IK wilde een Ontketen jezelf leergang voor managers lanceren… Ik kreeg na een uitgebreide marketingcampagne precies 0 aanmeldingen.

IK ontwikkelde een uitgebreid en kostbaar programma voor meer bezieling in het onderwijs… Het resulteerde in een vrij te verkrijgen online spel.

In de 12 maanden die achter me liggen leerde ik naast overgave bovenal de IK die ik altijd ‘ik’ genoemd heb, bijzonder goed kennen. De trucs van dit ‘ik’, de gerichtheid op ‘winnen of verliezen’ van dit ‘ik’, de geldingsdrang van dit ‘ik’, het gebrek aan humor van dit ‘ik’ en vooral het diepe gevoel van ‘nooit genoeg’ van dit ‘ik’.

Gek genoeg bleek er onder deze ‘ik’ een hele andere ‘ik’ te wonen. Een ‘ik’ die onbeperkte wijsheid bezit, een ‘ik’ die gericht is op eenheid en verbinding, een ‘ik’ die met hele zachte stem spreekt, een ‘ik’ die zich nooit zal opdringen, maar die direct komt op uitnodiging. Een ‘ik’ die weet waar in het grotere geheel ‘ik’ nodig ben. Een ‘ik’ die alleen maar op Liefde is gericht.

De echte ontketening gaat, als ik terugkijk, voor mij over het loslaten van de ‘ik’ die ik dacht dat ik was en de overgave aan de andere ‘ik’. Een kracht in mij en in ons allemaal die gewoon weet welke kant ons leven op wil en waar we het meeste nodig zijn.

Ik wens je toe dat jij in 2020 dat deel van jezelf steeds beter mag leren kennen.

Fijne jaarwisseling en een ontketend nieuw jaar!