Open jouw armen
Open jouw armen voor alles dat komt
Open jouw armen
De weg naar de stilte gaat dwars door de storm
 
Uit: Ruimte van Stef Bos

 

In 2018 vertrouwde ik mijn boek Ontketen jezelf toe aan de wereld. Te midden van alle mensen die mijn cirkel van vertrouwen vormen. Op 13 december, de datum waarop in Zweden het feest van het Licht wordt gevierd. In de Michaëlskapel van de Domtoren, de plek waar ik ben afgestudeerd en ten huwelijk ben gevraagd.

Boekpresentatie Ontketen jezelf

Het was voor mij een heilige avond op een heilige plek op een heilige datum met mensen die voor mij heilig zijn. Ik voelde me vervuld, dankbaar en ‘opgetild’. ‘Nu gaat het gebeuren’, was mijn gevoel, ‘nu kan ik al mijn kennis met de wereld delen’.

De periode na de boeklancering gebeurde er uiteindelijk iets heel anders. Mijn lang verwachte gevoel van rust en vervulling bleef uit. Ik voelde me leeg en hopeloos.

Het boek was en is prachtig. Alles waar ik meer dan 15 jaar intens onderzoek naar had gedaan in gesprek met al die mooie mensen en in gesprek met mezelf had een plek gekregen. En toch… toch wist ik instinctief dat er iets ontbrak. Ik voelde het.

Als je net een boek hebt uitgebracht waar je 1000 exemplaren van hebt laten drukken en op de achterkant staat dat het je levenswerk is, is het bijzonder confronterend als je zo kort daarna merkt dat je iets over het hoofd hebt gezien. Deze confrontatie liet mijn wereld beven. Ik geloofde niet meer in mijn boek. Niet meer in mijn vak. Niet meer in mezelf. Niet meer in het leven.

Het voelde alsof ik in het donker was beland. Hoe kon dat na zo’n heilig proces waarin alles klopte?

Ik weet inmiddels – na drie jaar – dat dit ‘duister’ een groot geschenk is geweest en dat het uiteindelijk voor de terugkeer van het licht heeft gezorgd. Dat dat niet op een andere manier had gekund. Mijn denken zat zo vast in hokjes, er was zoveel herrie in mijn geest. Het moest instorten. Om een nieuwe manier van denken te kunnen laten ontstaan.

De weg naar de stilte gaat dwars door de storm.

De stilte en de bron voor deze nieuwe manier van denken vond ik in Een Cursus in Wonderen. Een zelfstudie programma gebaseerd op universele spirituele thema’s, dat in mijn leven kwam op het moment dat er voor mijn gevoel geen enkel houvast meer was. Ik weet inmiddels dat de wijsheid die mij veranderde in vele vormen en vanuit vele bronnen kan komen. Voor mij persoonlijk was dit de perfecte vorm, omdat deze wijsheid – uit de spirituele psychotherapie – voor mij uiteindelijk de weg terug naar mijn geliefde vak heeft betekend. Hierdoor kon ik de waarde van Ontketen jezelf weer gaan zien, alleen vanuit een volkomen nieuw perspectief. En dat is met recht een wonder.

In november 2021 mocht ik voor VistaNova, school voor loopbaan en leiderschap, een online college over Ontketen jezelf geven vanuit dit nieuwe perspectief. Over hoe ik pas door alles op te schrijven kon ontdekken waar ik in gevangen zat. Ontketen jezelf 2.0.

Wil je het terugkijken? Dat kan hier.