De weg loopt niet waar je ‘m verwacht

Toen mijn zoon me in 2017 vertelde dat hij op rugby wilde, moest ik enorm slikken. Beelden van bomen van kerels die bovenop elkaar doken en hard op elkaar in beukten op modderige velden doemden in mijn hoofd op en ik dacht gelijk aan hersenschuddingen en gebroken ribben…

‘Weet je het echt zeker schat?’
Hij knikte enthousiast.

We zijn vijf jaar verder en hij is inmiddels overgestapt naar voetbal. Een tak van sport waar het er op alle vlakken anders aan toe gaat.

Ik kan in retrospectief niet anders zeggen dan dat mijn zoon nergens meer over respect leerde de afgelopen jaren dan op het rugbyveld.

Hij leerde respectvol scoren.
Hij leerde respectvol incasseren.
Hij leerde respect te hebben voor de regels, voor het spel en de scheidsrechter en voor zijn coaches.
Hij leerde respect te hebben voor zijn teamgenoten en voor de tegenstanders.
Hij leerde samen spelen, samen winnen, samen verliezen.

Iets waardoor hij het soms moeilijk heeft in de voetbalwereld waar een andere cultuur heerst, maar waardoor hij hier ook iets moois en puurs meebrengt: denken vanuit het grotere geheel.

Geesje

Hoe bijzonder dat, na al die jaren, één van zijn coaches die hem deze lessen voor het leven bijbracht, Bianca Groenewegen, contact met me opneemt. Of ik in haar  podcast Harten Vrouw met haar over het Paardenkrachtspel wil komen praten. Het spel waar we langs de lijn over spraken jaren geleden en waar we samen mee op onderzoek gingen.

Het werd een prachtig en eerlijk gesprek over wat de Paarden mij leren: dat delen helen is, dat het geheel echt meer is dan de som der delen, dat we elke dag opnieuw kunnen kiezen of we onze wonden laten spreken of ons pure zelf. Dat het uiteindelijk aan ons allemaal is om het licht in onszelf manifest te maken in de wereld. Niet vanuit ego, maar vanuit inspiratie en authenticiteit. Dat dat is waar het uiteindelijk echt over gaat.

Bijzonder hoe rugby en Paardenkracht op deze wijze samenkomen op manieren die ik nooit zelf had kunnen bedenken.

De weg loopt niet waar je ‘m verwacht.

Wil je deze podcast luisteren? Dat kan hier.